Analiza regimului fiscal specific aplicat sectorului de petrol și gaze naturale din România
Creșterea accelerată a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice începând cu al doilea semestru al anului 2021, cu impact semnificativ asupra inflației, a condus la o serie de măsuri de intervenție și sprijin al consumatorilor în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
La nivelul României, măsurile de intervenția au debutat cu Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, legea de aprobare a acesteia, OUG nr. 27/2022, OUG nr. 106/2022 și nu în ultimul rând OUG nr. 119/2022. Pe de altă parte România are deja implementat de mulți ani un sistem de impozitare specifică pentru sectorul de petrol și gaze (ex. impozite suplimentare, redevențe petroliere), care face ca profiturile din acest sector sa fie supuse unei cote efective de impozitare mai mare decât cota de impozit pe profit de 16%.
Prețurile energiei electrice au început să crească pe baza unui cumul de factori, cel mai important dintre aceștia fiind prețul ridicat al gazelor naturale care sunt utilizate în procesul de producție al energiei electrice.
Centralele electrice alimentate cu gaze naturale sunt necesare pentru a satisface cererea de energie electrică atunci când cererea este cea mai ridicată din timpul zilei sau atunci când volumele de energie electrică produsă din alte tehnologii, precum energia nucleară, energia hidroelectrică sau energia din sursele regenerabile nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea.
Mai mult, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, parte contractantă la Comunitatea Energetică Europeană, care a început în februarie 2022, a condus la o scădere semnificativă a aprovizionării cu gaze naturale la nivelul UE. De asemenea, războiul din Ucraina a creat incertitudine cu privire la aprovizionarea cu alte produse de bază, cum ar fi cărbunele superior și țițeiul, utilizate de instalațiile de producere a energiei electrice, conducând astfel la creșteri suplimentare substanțiale și implicit la volatilitatea prețului energiei electrice.
În acest context, Comisia Europeană a decis că este nevoie de un răspuns coordonat al statelor membre ale Uniunii Europene și a publicat propunerea de Regulamentul de intervenție de urgență în privința prețurilor energiei pe data de 14 septembrie 2022. Conform Comisiei, măsurile naționale necoordonate ar putea afecta funcționarea pieței interne a energiei, punând în pericol securitatea aprovizionării și conducând la creșteri suplimentare ale prețurilor în statele membre cele mai afectate de criză.
După o serie de dezbateri și unele modificări, pe data de 6 octombrie 2022 Regulamentul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!