NOUA ECONOMIE. Provocările sectorului energetic și schimbările climatice
Tranziția energetică a luat deja startul, dar partea cea mai dificilă a cursei spre decarbonizare urmează de-abia de acum. România și-a asumat obiective ambițioase în cadrul UE, pe care trebuie să le respecte cu fermitate. Nu putem întoarce armele în această luptă contra emisiilor. Dar este oare posibil ca România să găsească un echilibru între tranziție și menținerea performanțelor economice? Adrian Măniuțiu i-a avut invitați pe Daniel Apostol, Director general FPPG, și Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președinte CRE, în emisiunea Noua Economie, unde au discutat despre provocările și oportunitățile create de tranziția energetică pentru România și întreaga lume.
Puteți să urmăriți înregistrarea întegului dialog aici:
Emisiunea a abordat teme de interes despre tranziția energetică, politica economică și sectorul de gaze:
- Contextul prezent al decarbonizării globale
- Interesele românești în procesul global de transformare
- Exportul european de emisii către China
- Costurile tranziției
- Calendarul decarbonizării
- Energia în contextul alegerilor
- Impactul războiului rusesc asupra energiei românești
SCURT REZUMAT AL SITUAȚIEI LA ZI
În deschiderea emisiunii, Adrian Măniuțiu a trasat cadrul de discuție și a prezentat succint principalele obiective climatice ale UE, definite prin Green Deal și Fit for 55. Țintele, gradate pe ani, sunt următoarele:- Până în 2030 – trebuie să reducem cu 55% emisiile de CO₂
- Din 2035 – nu se vor mai putea produce mașini cu combustie internă, nici măcar hibrid.
- În 2050 – Europa va fi neutră din punct de vedere climatic, va continua emisiile, dar le va compensa.
CARE ESTE INTERESUL ROMÂNIEI?
În tumultul dialogului despre atingerea obiectivelor climatice, este necesar să definim care este interesul României, al economiei și al cetățenilor săi. Daniel Apostol spune că interesul României constă în creșterea nivelului de dezvoltare a societății și îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare cetățean.„Te uiți întâi la ce ai și la cine ești și după aceea îți pui întrebări despre ce nu ai și de unde poți să obții.”, declară Directorul general FPPG, referindu-se la faptul că România trebuie să-și folosească atributele de singularitate, resursele unice disponibile, pentru ca acestea să folosească tranziției energetice.Dialogul despre tranziția energetică a revelat nu doar probleme și piedici, cu și optimism, încredere și abordări constructive. Spre exemplu, Corneliu Bodea a arătat că tranziția energetică este de bun augur și că potențează capacitățile noastre de dezvoltare. Președintele CRE a subliniat, de asemenea, că România deține și trebuie să-și folosească sursele de energie regenerabilă și gaze naturale.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!