RIGC EIR - fppg

RIGC 2021: Sectorul gazelor naturale, între necesitatea decarbonării, accesibilitatea prețurilor și siguranța aprovizionării

Gazele naturale rămân un combustibil esențial pentru securitatea aprovizionării cu energie a României, atât pentru consumul actual, cât și pentru a realiza o tranziție energetică optimă și suportabilă pentru consumatori spre emisii net-zero până în 2050, au transmis experții prezenți la cele trei zile de dezbateri din cadrul Romanian International Gas Conference (RIGC) 2021, eveniment organizat de către Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), cu sprijinul Energy Policy Group.

România poate fi o țară strategică pentru Uniunea Europeană, prin gazul din Marea Neagră, în contextul tranziției energetice. Totul depinde însă de autoritățile noastre și de cât de repede vor lua decizia de a modifica Legea Offshore, care ar permite exploatarea rezervelor descoperite deja în adâncuri de investitori, spune Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG.

Potențial ridicat în producția de hidrogen

Prima zi a dezbaterilor s-a concentrat pe subiectul tranziției către o economie a hidrogenului verde și pe rolul hidrogenului albastru în acest proces. România poate să devină o «vale a hidrogenului albastru» din Europa, adică un pilon important în dezvoltarea acestei tehnologii a viitorului, grație resurselor de gaze naturale de care dispunem, localizării țării noastre cu deschidere la Marea Neagră și potențialului ridicat de stocare a dioxidului de carbon.

România are un potențial uriaș de a deveni un producător important de hidrogen albastru la nivel european, dacă vom extrage resursele de gaze naturale din Marea Neagră, spune Ionuț Ciubotaru, Vice President for Business Development, OMV Petrom.

Tranziție energetică suportabilă

În cea de-a doua zi a conferinței, experții prezenți au subliniat importanța gazelor naturale în tranziția energetică a României. Acest proces ar fi extrem de scump pentru România dacă nu am dispune de resursele pe care le avem la nivel național atât onshore (pe uscat), cât și offshore (în Marea Neagră). În aceste condiții, ar trebui să fim conștienți de privilegiul pe care îl avem ca țară și să le folosim inteligent pentru a face o tranziție optimă, cu beneficii pentru bugetul de stat, cât și pentru consumatori, pentru care transformarea „verde” a economiei trebuie să fie una suportabilă.

Cum arată energia viitorului în România și ce rol joacă resursele naturale pe care le avem? Gazul natural, spre exemplu, poate să fie asul din mânecă pentru noi, dar, la fel de bine, poate să ne ducă și în derivă din punct de vedere economic dacă nu îl exploatăm, a declarat Mihnea Cătuți, Head of Research, EPG.

Pentru a reuși în tranziția energetică, avem nevoie de o evoluție determinată în direcția corectă, nu de o evoluție haotică. În perioada următoare, gazele naturale vor rămâne un mod eficient de a înlocui surse mai poluante de producere a energiei, precum cărbunele. Inclusiv pentru încălzirea populației, nu există încă o alternativă credibilă și accesibilă la gazul natural.

De la dependența de importuri la independență în aprovizionarea cu gaz

Creșterea prețurilor la energie și securitatea aprovizionării cu gaz au fost subiectele analizate în cea de-a treia zi a conferinței.

Astfel, deși România dispune de atâtea resurse de gaze naturale, ele rămân nevalorificate. În acest context, depindem de importurile de gaz, iar din 2019 am devenit dependenți și de importurile de energie electrică, pentru un consum și așa relativ scăzut.

Prin exploatarea resurselor offshore, România are șansa să devină cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, e nevoie imperios de un cadru legislativ în sprijinul investitorilor, care deja simt cum fereastra de oportunitate a gazului se închide pe măsură ce timpul trece, spune Franck Neel, Executive Board, Downstream Gas Division, OMV Petrom.

Valorificarea propriilor resurse e cu atât mai importantă în contextul crizei prețurilor la energie pe care o traversăm cu toții la nivel global. Așadar, acum e cel mai potrivit moment pentru a începe producția în Marea Neagră, extragerea zăcămintelor offshore fiind una dintre soluţiile pentru rezolvarea crizei energetice.

Cea de-a 4-a ediție a conferinței internaționale Romanian International Gas Conference a avut loc la București, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021, sub tema: „Sectorul gazelor naturale, între imperativele decarbonării, accesibilitatea prețurilor și securitatea aprovizionării”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *