studiu offshore - fppg

Riscuri, fiscalitate, decizii de investiții în sectorul offshore de țiței și gaze naturale. Marea Neagră și România

Studiul de față își propune să contribuie cu date și argumente la dezbaterea care are loc în această perioadă, în mediul politic, în mass media și în societatea românească, pe tema potențialului gazelor naturale din perimetrele românești offshore din apele adânci ale Mării Negre.

Discuțiile se concentrează îndeosebi pe împărțirea profiturilor între stat și investitori, neglijând însă o evaluare realistă și cuprinzătoare a riscurilor cu care se confruntă proiectele petroliere offshore de mare adâncime și care determină, în ultimă instanță, deciziile de investiții.

Convingerea fermă a autorilor, Vasile Iuga și Radu Dudău, este că dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o ocazie istorică pentru țara noastră, cu mari beneficii de ordin economic, politic și de securitate energetică. Producția națională de gaze naturale se confruntă cu un declin accentuat al ratei de înlocuire a rezervelor, ceea ce înseamnă că, în lipsa punerii în producție a unor noi zăcăminte, dependența de importuri se va adânci de la an la an, iar securitatea aprovizionării va deveni tot mai dificil de asigurat.

În aceste condiții, adoptarea unui cadru echitabil și stabil de reglementare a operațiunilor offshore, care să permită demararea lucrărilor de dezvoltare și producție, reprezintă un imperativ pentru economia națională.

De decizia politică luată în următoarele săptămâni și luni depinde viitorul unui sector economic de importanță fundamentală pentru România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *