studiu biris goran - fppg

Starea sistemului de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România

Activitățile specifice industriei de petrol și gaze naturale pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de poziția din lanțul de distribuție:

  1. Sectorul upstream include activitățile ce țin de explorare, dezvoltare, producție (exploatare propriu-zisă) și abandonare (lucrările pentru închiderea exploatării unui zăcământ, incluzând lucrările de refacere şi reabilitare a mediului);
  2. Sectorul midstream constă în activitățile de procesare, depozitare, marketing și transport;
  3. Sectorul downstream include activitățile ulterioare, precum livrarea, rafinarea și distribuția produselor finite către consumatorii finali.

Autoritatea competentă în sectorul upstream de petrol și gaze naturale este Agenția Națională pentru Resurse Minerale („ANRM”), care stabilește – în baza reglementărilor specifice – perimetrele care pot fi ofertate de operatorii economici pentru a fi exploatate. Operatorii economici participă la licitațiile organizate de ANRM, urmând ca exploatarea unui zăcământ să parcurgă fazele de explorare, dezvoltare, exploatare propriu-zisă și abandonare (activitatea upstream).

În industria de petrol și gaze, activitatea offshore este cea prestată în locații maritime prin intermediul unor platforme și echipamente specializate, în timp ce activitatea onshore este cea prestată în locații terestre, o asemenea diferențiere fiind relevantă atât din perspectiva tehnicilor, cât și a echipamentelor utilizate. Prin prisma acestor diferențe, activitatea offshore presupune, de regulă, riscuri, costuri, investiții mai ridicate decât în cazul activității onshore, elemente cu impact decisiv asupra deciziei investiționale și asupra legislației fiscale.

[…]

Citiți tot studiul accesând link-ul de mai jos!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *