profit - ro energy forum - fppg

PROFIT ENERGY.FORUM Oana Bucur, FPPG: Petroliștii cer declasificarea unor documente de lucru, pentru facilitarea digitalizării

„Legislația în vigoare trebuie modificată în sensul declasificării anumitor tipuri de date și documente cu care companiile petroliere lucrează frecvent și care, din cauza statutului clasificat, sunt greu de gestionat și imposibil de digitalizat”, a declarat, la Profit Energy.Forum, Oana Bucur, TF Digitalisation Leader la Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

„Există o deconectare între nevoia de digitalizare a industriei de petrol și gaze și anumite elemente ale legislației în vigoare, deconectare dată în mod specific de faptul că, în sectorul de upstream, anumite date reprezintă informații clasificate. Acest lucru îngreunează gestionarea acestor documente, ele sunt ținute în camere de date special amenajate în acest scop, iar transportul și circulația lor se fac doar cu poșta militară. Astfel, pentru aceste documente nu pot fi utilizate soluțiile tehnologice cele mai la azi, cum ar fi cele de tip cloud, ceea ce blochează procesul de digitalizare din industrie. Asta în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, există încă din anul 2018 un Regulament care prevede în mod expres libera circulație a datelor fără caracter personal pe teritoriul UE”, a spus Bucur.

Ea a adăugat că industria solicită de foarte mulți ani declasificarea acestor date, pentru a fi ușurat lucrul cu ele și a deveni posibilă digitalizarea lor.

„Prin declasificare, ele și-ar schimba statutul din „secrete de serviciu” în „informații confidențiale”, protejate atât prin Legea petrolului, cât și prin acordurile petroliere de concesiune, deci nu înseamnă că, prin declasificare, aceste date ar deveni publice. Avem foarte multe discuții în acest sens la nivelul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă în august s-a emis un nou ordin de clasificare, prin care aceste date rămân în continuare clasificate. Ne dorim modificarea legislației”, a declarat oficialul FPPG.

Citiți articolul integral pe: profit.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *